Woensdag 26 oktober 20:00 – 22:00 uur
Locatie: Bazaar of Ideas, Zaal: CatWalk, Hoefkade 11, Den Haag.
Entree: Na aanmelding gratis
De eerlijke onderneming
Van ondernemer tot consument: hoe ziet een eerlijke productieketen eruit?
Met welke dilemma’s komt een eerlijke ondernemer in aanraking, hoe eerlijk is ‘eerlijk’, welke rol kan een consument hebben op de ‘eerlijkheid’ van een product, en hoe is de eerlijkheid van een onderneming te meten? Hierover gaan we in gesprek met o.a. ondernemers Bas van Abel en Valerie Hirschhauser, Sophie Koers (Fairwear) en Edith Kroese (Avance-Impact). Wat is de beste weg naar een eerlijke productieketen, van ondernemer tot consument?
Tegenlicht Meetup Den Haag De eerlijke onderneming
Tijdens deze Meet Up nemen we het gehele productieproces onder de loep, van ondernemer tot consument. Want hoe eerlijk is ‘eerlijk’ eigenlijk, is het überhaupt haalbaar om ‘eerlijk’ te willen ondernemen, hoe en door wie wordt bepaalt of een bepaalde onderneming/product aan het label ‘eerlijk’ voldoet, en welke rol speelt de consument in een ‘eerlijk’ productieproces?
Hiervoor gaan we in gesprek met eerlijke ondernemers Bas van Abel (Fairphone) en Valerie Hirschhauser (Frank About Tea): wat is ‘eerlijk ondernemen’ in hun ogen precies, hoe proberen zij dat in hun werk vorm te geven, met welke uitdagingen krijgen ze hierbij te maken, en hoe kunnen eerlijke ondernemers het beste van elkaar leren?
Daarnaast kijken we naar de uitdagingen die komen kijken bij het ‘eerlijk’ maken van het productieproces: is eerlijk volgens onze standaarden ook eerlijk te noemen in het land waar het product geproduceerd wordt, wie bepaalt wat en welke rol spelen ondernemers hierbij? Hiervoor spreken we met Sophie Koers van Fair Wear, een organisatie die zich inzet voor goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, o.a. door het opstellen van de FWF gedragscode voor kledingbedrijven.
We sluiten de avond af met de impact van ‘eerlijk ondernemen’ op de maatschappij en de rol van de consument hierbij. Hiervoor zal Edith Kroese (directeur Avance Impact) ons meer vertellen over wat een eerlijke onderneming maatschappelijk teweeg kan brengen, wat impact precies is, hoe het gemeten kan worden, en wat voor een mindset een ondernemer én consument nodig heeft om echt over eerlijke impact te kunnen spreken.
Documentaire
Ontwerper Bas van Abel besloot een mobiele telefoon te maken, waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. Hij wilde weten waarom telefoonproducenten een hermetisch afgesloten zwarte doos leveren die wij als consument niet mogen openen. Toen hij als ontwerper aan zijn zoektocht begint, wou hij eerst de hele productieketen kunnen begrijpen, om hem daarna te veranderen, maar al snel komt Van Abel erachter dat zijn ideeën beter te realiseren zijn als hij zelf een bedrijf begint dat daadwerkelijk telefoons produceert. De Fairphone is geboren. Vanaf dat moment staat zijn leven op zijn kop. Van Abel beseft dat hij geen ontwerper meer is maar een ondernemer, die hoofdzakelijk bezig is met schommelende dollarkoersen en financiële targets. VPRO Tegenlicht reisde met Van Abel af naar de wereldhoofdstad van de elektronica, Shenzhen, op zoek naar de lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.
20:00 uur Start interactieve Tegenlicht Meetup Den Haag
21:00 uur Kleine pauze
22:00 uur Einde programma en gezellig borrelen en nababbelen @ de Ba(zaa)r of Ideas
De Tegenlicht MeetUps vinden plaats in Bazaar of Ideas, Zaal: CatWalk, Hoefkade 11, Den Haag. Entree: Na aanmelding hieronder gratis
Over de Tegenlicht Meetups
In het najaar van 2015 startte Pakhuis de Règâh in samenwerking met de VPRO en Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een nieuwe programmareeks: Tegenlicht Meet Up. Deze avonden zijn gekoppeld aan de afleveringen van Tegenlicht. Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. De woensdag na de uitzending praten we, aan de hand van fragmenten, samen met de makers en andere relevante gasten binnen het thema na over de documentaire.
Zie meer:
Ontwerper Bas van Abel besloot een mobiele telefoon te maken, waarbij mens en natuur zo min mogelijk worden uitgebuit. De dilemma’s die hij bij het produceren van zijn Fairphone tegenkomt, zijn lessen voor iedereen die een eerlijke onderneming nastreeft.
FRANK About Tea draait helemaal rond eerlijkheid. En dat doen ze door transparant te zijn, door juist te claimen dat volledige duurzaamheid niet te bereiken valt. Zo weet de consument waar hij aan toe is. Zo krijgt de duurzame transitie vorm. Interview met gast Valerie Hirschhauser (FRANK About Tea), door Dylan Meert in “Nieuw Nederland: steden in transitie”.
Het leven van de duurzame ‘eter’ wordt eenvoudiger. Vanaf zaterdag zijn de Keurmerkenwijzer en de Voedselafdruk te raadplegen. Twee bakens in een wirwar van voedingslogo’s. Artikel van Loethe Olthuis in De Volkskrant, 15 oktober 2016.
Handboek betekenisvol ondernemen
Maatschappelijke toegevoegde waarde is de belangrijkste pilaar onder florerende bedrijven. Duurzaamheid en MVO zijn daarvan slechts het begin. We hebben het hier over wérkelijke, aantoonbare waarde – voor het leven van klanten, medewerkers en andere betrokkenen; kortom voor de maatschappij in brede zin. Kees Klomp, Stefan Wobben en Jesse Kleijer schreven een handleiding om te ondernemen in de betekeniseconomie. ISBN: 9789047009177 € 27,99